Bozankaya
Bozankaya Marka Bilgileri
Genel Yönetim: Aytunç Günay
Kuruluş Tarihi: 01 Ocak 1989
Kategorisi: İmalat , Otomotiv , Raylı Sistemler
Tipi: Anonim Şirketi
Bozankaya Markası Kimin? Bozankaya Yerli mi?
30. yaşını kutlayan Bozankaya, şehirler için toplu ulaşımda yatırım ve işletme maliyetleri açısından en ideal çözümleri sunan inovatif bir şirkettir. Çevreye zarar vermeyen, enerji tasarrufu sağlayan ve gürültüsüz çalışan araçlar geliştirmekte ve üretmektedir.
1989 yılında Almanya’da bir Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur. 2003 yılında Türkiye’ye adım atmış ve yatırımlarını bu Ar-Ge şirketinin yıllar içinde edindiği bilgi birikiminin üzerine inşa ederek bugün Türkiye’de çok daha güçlü bir marka haline gelmiştir. Türkiye’de 20 çalışanla faaliyetlerine başlayan Bozankaya’nın bugün Ar-Ge Merkezi’nde 100’e yakın Ar-Ge mühendisi dâhil toplamda 1000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.
Fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan araçlarını Ankara’daki tesislerinde üretmektedir. Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000 m2 alana kurulu yeni üretim merkezi; metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile trambus ve elektrikli otobüs gibi elektrikli ticari araçlar üretimi için tasarlanmış ve faaliyete geçmiştir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçlar halen ülkemizde, Avrupa’da ve Asya’da yolcularına sorunsuz bir biçimde hizmet vermektedir.
Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü üreten firma ünvanı Bozankaya’ya aittir.
Üretim merkezlerindeki çalışmalar Ar-Ge ekseninde yürütülmektedir. 2012-2017 yılları arasında 24 Ar-Ge projesi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 25 Milyon Euro olarak gerçekleşmiştir. Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmalarla Türkiye’nin toplu ulaşım ihtiyaçlarına yerli çözümler sunulmakta, ithal ikamesi ürünlerle ülke kaynaklarının ülke ekonomisi içinde kalmasına yardımcı olunmakta, dünyanın dört bir yanına ulaştırılan yüksek katma değerli ihracat kalemleri yaratılmaktadır.
Bozankaya, Türkiye’de raylı sistemler sektörünün gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Türkiye’de ilk kez %100 alçak tabanlı Tramvay bojisi tasarlayarak bunu Kayseri Tramvay Projesi’yle ticarileştiren Bozankaya, 2018 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye’nin ilk metro ihracatını da gerçekleştirmiştir. Tüm bu projeleri ve ileride yapılacak hızlı tren ve metro projelerini gerçekleştirmek için Türkiye’nin en büyük ve en modern raylı ulaşım sistemleri üretim merkezine 50 milyon Euro’dan fazla yatırım yapılmıştır.
1989
BCC&C Construction and Design Company, Almanya, Salzgitter’de Ar-Ge ve danışmanlık şirketi olarak kuruldu.
1997
Bozankaya GmbH olarak otobüs karoser üretimine başladı
2003
Yatırımların Türkiye’de devam etmesine karar verildi ve Bozankaya A.Ş. Ankara’da otobüs şasi ve karoser üretimine başladı.
2005
ABD, Sacramento’da Bozankaya LLC adıyla metro şasi ve karoser üretim tesisini kuruldu ve üretime başlandı. Bu fabrikadan çıkan ürünler Portland, Salt Lake City, San Diego, Houston, Charlotte, Norfolk ve Atlanta gibi şehirlerde kullanıldı.
2010
TCV kurularak, Türkiye’de Bozankaya adına dizel ve CNG’li otobüs üretimine ve satışına başlandı.
2012
%100 alçak tabanlı tramvay bojisi, tramvay ve elektrikli otobüs Ar-Ge çalışmalarına başladı.
2013
Elektrikli otobüs üretimine başladı. İlk Trambus üretimini gerçekleştirdi. Bu araç Türkiye’de üretilen ilk yerli 25 metrelik elektrikli araç oldu.
2014
İlk elektrikli otobüs, Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) Hannover Fuarı’nda E-Karat / SILEO markasıyla tanıtıldı.
2015
Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 45.000 m2’lik alana üretim merkezi kuruldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi ünvanını aldı. ABD merkezli büyüme danışmanlığı ve araştırma firması Frost & Sullivan tarafından Avrupa’da yılın şirketi seçildi. İlk yerli trambusların teslimatı yapıldı.
2016
İlk %100 alçak tabanlı tramvay teslimatı yapıldı. Siemens-Bozankaya konsorsiyumu Tayland’ın başkenti Bangkok’un 88 araçlık metro projesinin yüklenicisi oldu. Türkiye’nin ilk %100 elektrikli otobüs teslimatı yapıldı.
2017
20 araçlık Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim merkezini Türkiye’nin en büyük ve en modern raylı ulaşım sistemleri üretim merkezi haline getirmek için yeni yatırımlar yapıldı ve yeni fabrika inşaatı başladı. Bangkok Green Line Metro Projesi’nin üretimlerine başladı.
2018
Toplamda 50 milyon Euro’yu aşan yatırımı tamamladı ve Ankara’daki üretim merkezini hızlı tren ve metro üretimine hazır halde 100.000 m2‘ye çıkarttı. Bangkok metro projesinin ilk treninin üretimini tamamladı ve Haziran ayında Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleştirdi.
2019
Türkiye’den ihraç edilen ilk metro trenleri Bangkok’ta hizmete başladı.
“Bozankaya” markasına ilk yorum yapan sen ol