Baykar
Baykar Marka Bilgileri
Genel Yönetim: ÖZDEMİR BAYRAKTAR
Kuruluş Tarihi: 01 Ocak 1984
Kategorisi: Bilişim , Havacılık , Savunma Sanayii , Teknoloji , Yazılım
Baykar Markası Kimin? Baykar Yerli mi?
1984’ten bu yana Türkiye’nin teknolojik olarak bağımsızlaşması amacıyla yerli ve milli üretimden yana çalışan Baykar, geçtiğimiz 35 yıl içinde Türkiye’de savunma ve havacılık alanında dönüşüm yaratacak bir ivmenin öncüsü haline geldi. Bugün Baykar olarak, otomotiv endüstrisi için adım attığımız mühendislik girişimimizi yeni kuşak mühendislerimizle gökyüzüne taşıyarak dünyanın sayılı insansız hava aracı üreticilerinden biri olmanın gururunu taşıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Araçlarını üretirken en önemli motivasyonumuz her zaman kendi mühendislerimize ve beyin gücümüze güvenmek oldu.
Baykar’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren ve yurt dışına ihraç edilen savunma teknolojilerinin başarısında da sürekli üretim ve geliştirme kültürü öncü rol oynuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tescilli Baykar Ar-Ge Merkezi’mizde havacılık arenasında paradigma dönüşümü sağlayacak ileri teknolojileri milli ve özgün olarak tasarlamaya odaklanıyoruz. Sonuç odaklı düşünen ve motivasyonu yüksek ekip ruhumuz; Ar-Ge ve üretim süreçlerinin iç içe geçmesiyle yeni teknolojilerin dinamik bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. Tasarlamak, yapmak ve üretmek kadar; askeriyle, sanayicisiyle ve toplumun tüm katmanları tarafından insansız ve otonom teknolojilerin sahiplenilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kendi finanse ettiği Ar-Ge faaliyetleriyle Türk havacılık ve savunma tarihinde ilklere imza atan ve Türkiye’de %93 yerlilik oranına ulaşan Baykar, İnsansız Hava Araçları alanında dünya çapında en ileri teknolojik sistemleri geliştirmeye devam etmektedir.
Baykar toplam 110 adet İHA ve SİHA teslim etti.
750 çalışanla üretimine devam ediyor.
Yönetim Kurulu
Özdemir Bayraktar
Haluk Bayraktar
Selçuk Bayraktar
Ahmet Bayraktar
Vizyon
Günümüz dünyasında savunma sanayii dünya ekonomisinin temel bir bileşeni ve güç dengelerinin ana kozlarından biri konumundadır. Savunma harcamaları ülkelerin silah teknolojilerindeki ilerleyişlerine rakip ülkelerin yanıt verme arayışlarından dolayı giderek artış göstermiştir. Bu yarış soğuk savaşın bitişinden bu yana bir takım yeni savunma doktrinleri doğuran teknolojik silahlanmanın habercisi olmuştur. Bu doktrinlerden birisi sıklıkla, geçtiğimiz yüzyılın en önemli askeri devrimi olarak değerlendirilen “platform-merkezli” harbe karşılık olarak “ağ-merkezli” harbin yükselişidir.
Bu doktrin savunmada ağır sanayii kullanımından ziyade bilgi ve ağ-yönetimi üzerindeki eksiksiz kontrolün önemini vurgulamaktadır. Bahsi geçen bu değişim, ekonomik ve ticari gelgitlerden ve bilgi teknolojisindeki gelişmelerden beslenmiş ve bunlara katkıda bulunmuştur.
Yeni bilgi tabanlı ekonomiler ve teknolojiler eski ağır sanayinin yerini almaya başladığından bu yana özellikle insansız sistemler, ülkelerin savaş alanında personele dayalı operasyonlardan kurtulması için önemli bir fırsat olarak görülmeye başlanmıştır. Bilhassa bizim ülkemiz için insansız havacılığa geçiş sadece diğer ülkelerle olan farkı kapatmak açısından değil, aynı zamanda farkı bizim avantajımıza açmak için de bir fırsat olmuştur.
Şirketimiz bu bağlamda insansız hava sistemlerini geliştirerek küresel seviyede en gelişmiş teknolojileri üretmek için Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş gibi teknoloji vizyonerlerinin liderliğinden ilham almaktadır. Onların ilkeleri doğrultusunda, mümkün olduğunca bağımsız ve milli bir teknoloji birikimini sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca silahlı kuvvetlerimizin hizmetine sunmak üzere yüksek teknoloji ile kritik görev fonksiyonlarını birbirine bağlayan güvenilir, bütünleşik ve eksiksiz sistemler sunmak için çalışıyoruz.
Neler Yapıyoruz?
Baykar’ın kabiliyetleri, sistemlerinin tüm ürün yaşam döngüsü aşamalarını kapsamaktadır. Sistem fikrinin oluşmasından, araştırma ve ürün geliştirme, üretim ve satış sonrası faaliyetlerine kadar tüm aşamalarda hem organizasyonel ve hem de teknolojik yetkinliğe sahiptir.
Ar-Ge kabiliyetlerimiz, İHA sistemlerinin hava platformlarının ve alt sistemler de dahil yer bileşenlerinin baştan sona tasarımını ve geliştirmesini içermekte olup, faaliyetlerimiz ilgili askeri ve sivil standartlara göre yürütülmektedir.
Hava platformlarında ve yer bileşenlerinde yer alan kompozit, mekanik, elektromekanik parçalar ile haberleşme ve güç kablo takımlarının tasarımı, analizi, prototip üretimlerinin yapılması ve platformlara entegre edilmesi Baykar bünyesinde yapılmaktadır.
Sistemlerimizde kullanılan yazılımlar Baykar tarafından özgün şekilde ilgili platforma ve alt sisteme uygun şekilde geliştirilmektedir.
Ar-Ge kabiliyetlerimiz arasında
Mekanik sistemler tasarım ve geliştirme
- CAD tabanlı hava aracı tasarım ve optimizasyonu, yapısal parça tasarımı
- Hava aracı ve mekanik sistemler analiz ve simülasyon (aerodinamik, kontrol ve karalılık, yapısal analizler)
- Hava aracı performans analizleri
- İtki, yakıt ve kalkış sistemleri tasarım ve analizi
- İtki sistemleri entegrasyonu
Elektronik sistemler ve aviyonik (havacılık elektroniği) geliştirme
- RF ve mikrodalga sistem tasarım ve analizi
- Elektrik/güç sistemleri tasarım ve analizi
- Haberleşme ve güç kabloları tasarım ve analizi
- Mekatronik sistemler tasarım ve analizi
Yazılım geliştirme
o Nesne-tabanlı yazılım geliştirme (arayüz, harita ve navigasyon sistemleri, ağ tabanlı ve dağıtık sistemler, görüntü aktarım sistemleri)
o Gömülü yazılım geliştirme
o Yapay zeka (makine öğrenmesi, görüntü işleme) uygulamaları geliştirme
o Uçuş kontrol ve güdüm sistemleri geliştirme
o Donanım-çevirimli (HIL) simülasyon sistemleri geliştirme
- Yer destek sistemleri ve test ekipmanları tasarım ve geliştirme
- Faydalı yük (kamera, mühimmat, radar, elektronik destek podları, vb.) elektronik, mekanik ve yazılım entegrasyonu ve analizi
faaliyetleri bulunmaktadır.
Ar-ge faaliyetleri kapsamında aynı zamanda prototip üretimi, test ve tasarım doğrulama faaliyetleri yürütülmektedir.
Tasarlanan İHA sistemleri, alt sistemleri ve bileşenleri ile birlikte üretilmekte, entegre edilmekte ve detaylı test ve kalite kontrol aşamalarını aştıktan sonra hizmete sunulmaktadır.
Üretim faaliyetlerimizde, yüksek teknoloji üretimi için gereken modern makine ve ekipmanları kullanılmaktadır. 3 ve 5 eksenli gelişmiş CNC tezgahlar, otomatik dizgi tezgahları, kanat gibi uzun parçaların üretimine imkan verecek genişlikte otoklav, çeşitli ölçülerde kompozit fırınlar ve hassas ölçüm cihazları üretim parkımızdaki önemli ekipmanlar arasında yer almaktadır.
Kompozit imalatında elle yatırma, vakum torbalama, vakum infüzyon, RTM gibi parçaya özel teknikler kullanılarak, karbon fiber, kevlar, prepreg veya hibritleri gibi egzotik malzemelerle imalat yapılabilmektedir.
CNC parkımızda havacılıkta yoğun olarak kullanılan alüminyum, titanyum alaşımlı malzemeler hassas yüzey ve işleme toleransına sahip olacak şekilde üretilebilmektedir.
PCB ve aviyonik üretim faaliyetlerimiz, ilgili askeri ve sivil standartlara uygun olarak temiz oda koşullarında yürütülmektedir. Askeri seviyede ürün kalitesini koruyabilmek için üretim kontrol süreçlerimiz spektrum ve network analizörler, sinyal jeneratörleri, yüksek çözünürlüklü mikroskoplar gibi uygun ekipmanla desteklenmiştir.
Hizmete sunulan tüm sistemlerimiz için satış sonrası
- Garanti kapsamında ve garanti sonrası dönemde bakım ve onarım faaliyetleri
- Yedek parça tedariği
- Test ve kalibrasyon hizmetleri
- Yazılım ve teknik bilgi güncellemeleri
- Teknik ve operasyonel destek
- Faydalı yük (EO/IR kamera) bakım ve onarım faaliyetleri sunulmaktadır
“Baykar” markasına ilk yorum yapan sen ol